Uskallatko olla ketterä?

 

StrutsiVaikka ketteryys on ollut muotia viimeiset kymmenen vuotta, on sen hyötyjen realisoituminen osoittautunut tuskallisen hitaaksi. Innostus vaihtuu turhautumiseen, kun projektit epäonnistuvat vaikka olisimme tienneet kuinka ne olisi pitänyt hoitaa. Tieto ei muutu tekemiseksi, koska rohkeus muuttaa toimintatapoja puuttuu. 

Sopimukset

Ketteryyden käyttöönotto on ollut nopeampaa omia tuotteitaan kehittävissä yrityksissä kuin tilaaja-toimittajamallin mukaisesti toimivissa organisaatioissa. Kiinteään hintaan ja kiinteään, etukäteen määriteltyyn lopputulokseen perustuvasta hankintamallista on vaikeaa luopua, vaikka suunnittelutyön lopputulos syntyykin vasta kehitysprojektin aikana. Hankintalaki ei estä asiantuntijapalveluiden ketterää ostamista. Kyse on enemmänkin lain soveltamisen vaikeasti murrettavista perinteistä.

Perinteisen yhdistäminen
Käytännön projekteissa perinteinen projekti saa usein ketteriä piirteitä perusmallin pysyessä entisellään. Tämä on hyödyllinen ketteryyden käyttöönottotapana, mutta ongelmana on se, että ketteryyden keskeisiä hyötyjä ei saavuteta. Projekti ei olekaan tällöin niin hämmästyttävän nopea kuin se voisi olla pelkästään lisäämällä työn rinnakkaisuutta. Testauksen tekeminen vasta projektin lopussa lisää virhekorjauksia.uksia ja asiakaspalautteen puuttuminen muutostöitä.

Ydinsyynä perinteisen mallin säilymiseen on rohkeuden puute. Organisaatiossa on kuviteltua tai todellista pulaa osaamisesta ja usko sopimusten ihmeitä tekevään voimaan on loputon. Tavoitteena ei saa olla voitto välimiesoikeudessa vaan onnistunut projekti.

ketteraVsVesiputous

Roolit ja vastuut
Monille organisaatioille Scrumissa määritellyt tuoteomistajan, ScrumMasterin ja kehitystiimin roolit eivät riitä, koska työ ja osaaminen on pilkottu pieniin sirpaleisiin. Siiloista johtuvan koordinaatiokaaoksen hoitaminen ei onnistu edes kokonaisilla projektitoimistoilla. Niiden sijaan tarvitaan kokonaisia tiiviisti yhdessä toimivia tiimejä, joissa on kaikki vaativan kehitystyön edellyttämä osaaminen.

Asiakkaan vahva osallistuminen on pakollista monimutkaisessa suunnittelu ja kehitystyössä. Edes yksinkertaista sisustus- tai puutarhasuunnitelmaa ei voi tehdä laadukkaasti, jos asiakas ei ole mukana ohjaamassa työtä ja antamassa palautetta. Ohjelmistokehitystyö ei onnistu ilman käyttäjien toiminnan syvällistä ymmärtämistä.
Johtaminen
Radikaaleimmat ja haasteellisimmat muutokset tarvitaan johtamisessa. Scrum Allianssin mission mukaisesti olemme muuttamassa työn maailmaa. Toyotan tie maailman suurimmaksi autovalmistajaksi perustuu mediassa esilläolevien superjohtajien sijaan tavallisten työntekijöiden sitoutuneeseen ja pitkäjänteiseen ponnisteluun.

Vaikka Lean mielletään joskus organisaatiotasojen vähentämisenä, ei johtamisesta sinänsä voida luopua. Asiakasrajapinnassa toimivat tiimit tarvitsevat ihmisiä, jotka auttavat heitä onnistumaan. Keskeisiä periaatteita ovat läpinäkyvyys ja itseohjautuvuus. Työ on koko ajan näkyvissä työnohjaustaululla, jota tiimin jäsenet käyttävät ohjatakseen itse omaa työskentelyään. Johdon pitää uskaltaa luottaa ihmisiin antaa heidän tehdä työnsä.

Kanban_oppimispeli

Mittaaminen
Kehitystyössä on tärkeämpää tuottaa asiakkaille arvoa kuin toteuttaa suunniteltu projekti alkuperäisin tavoittein aikataulussa ja budjetissa. Hyödylliset muutokset suunnitelmiin tulee tehdä vaikka niistä aiheutuukin kustannuksia.

Asiakasarvon mittaaminen on vaikeaa, muttei mahdotonta. Alkavan yrityksen on pakko saada myyntiä, kassavirtaa ja tulosta elääkseen. Tätäkin olennaisempaa on tehdä oikea tuote ja siihen tarvitaan asiakaspalautetta.

Liian työläs raportointi on tyypillinen mittaamisen sudenkuoppa. Mittaustuloksia ohjaaminen palkitsemisella ja työprosessien osaoptimointi ovat myös yleisiä huonoja käytäntöjä.
Yhteenveto
Nykypäivän kiihkeässä tuotekehityksen maailmassa tarvitaan ketterämpiä toimintatapoja. Niiden käyttöönotto nykyisissä byrokraattisissa keskusjohtoisissa organisaatioissa voi olla vaikeaa, mutta ei ole mitenkään selvää, että nämä organisaatiot tulevat säilymään.

Projektipäivien ”Ketteryyden hyödyt käyttöön” seminaarissa voit kuulla asiasta lisää.

 

pentti-virtanen-web

 

Pentti Virtanen

Senior Consultant, Tieturi Oy

FT, Tietojenkäsittelytiede

Certified Scrum Trainer

leandeveloper.com/wordpress

 

 

Luettavaa:

[1] Tässä esityksessä on viitattu Scrumin rooleihin, tuotoksiin ja aktiviteetteihin. Koska lukijoiden voidaan olettaa tuntevan ne ainakin niiden englanninkielisillä nimillä, on selitykset ohitettu. Ne löytyvät osoitteesta agileatlas.org.

[2] Steve Denning: Radical Management

[3] Eric Ries: Lean Startup

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s