Lähitöissä Orivedellä

Lähityö on ensihuuman jälkeen meilläkin vakiintunut osaksi tehokasta työntekoani. Se säästää aikaani kun joka-aamuinen raahautuminen Ruoholahden ruuhkakeskukseen jää pois ja kun avokonttorimme jatkuva hälinä ei häiritse keskittymistä.

Työrauhaa

Konttorit ovat kaiken kaikkiaankin huonoja paikkoja tehdä työtä. Hälinä ja jatkuvat keskeytykset estävät tehokkaan keskittymisen. Kotikonttorilla asia pitää myös hoitaa. Se ei ole itsestään selvyys. Lapseni eivät asu enää kotona ja kotieläimen virkaa tekevä kissamme naukuu vain öisin. Sitten vain puhelimet äänettömälle ja kirjoitustyö voi alkaa.

kissa

Entä tiimityö

Tiimi on avainasemassa ketterässä ohjelmistokehityksessä. Pari vuosikymmentä tiimihuoneessa asuneena työskentely ilman tiimin tukea tuntui aluksi oudolta, mutta välineiden myötä virtuaalitiimihuone on tullut entistä toimivammaksi. Tiiviitä työpajoja naamatusten tarvitaan edelleen, mutta päivittäiset aamupalaverit ja kesken päivän puolin ja toisin tehtävät kysymykset onnistuvat verkossa varsin kätevästi.

Erityisen hyvä ominaisuus monissa välineissä on se, että niissä näkee koska kukakin on koneensa ääressä. Lyhyttä parityöskentelyä pystyy myös tekemään pelkällä puheluyhteydellä, kun molemmilla on pääsy käsiteltävään materiaaliin verkon kautta.

Uusinta uutta ovat digitaalisesti jaettavat valkotaulut ja työtilat, joiden toimivuus ja hinta alkavat vuosikymmenten pilotointien jälkeen lähentyä tasoa, jossa niiden hankintaa alkaa harkita.

Työn ja vapaa-ajan yhdistäminen

Lähityöpäivänä siirrän herätyskelloa reilusti eteenpäin. Uni on hyvä tapa välttää työuupumusta. Voi olla että sähköpostit tulee jo luettua kännykästä aamupuuron ääressä, mutta työpäivää varten vetäydyn rauhalliseen nurkkaan takkahuoneessa.

Oriveden kaltaisella pikkupaikkakunnalla kaikki on lähellä. Viiden minuutin matka kauppaan tai lounasravintolaan on melkein yhtä helppoa kuin ajaminen hissillä alas HTC:ssä. Orivedellä ei ole liikennevaloja. 9- ja 66-tien risteys on hoidettu sillalla ja kiertoliittymällä eikä ruuhkia ole kuin juhannusliikenteessä kun kaikki mökkiläiset ovat kokoontuneet tänne.

DSCN0267

Verkkokaupat ovat yhtä lähellä kuin lähin kioski eikä nykyään tule enää ollenkaan samanlaista tarvetta ahtautua kaupunkikeskustojen etuoikeutetuille kauppapaikoille kuin muutama vuosikymmen sitten.

Isoveli valvoo

Etätyö tai oikeammin lähityö on kokenut monissa isoissa yrityksissä takapakkeja, kun pomoporras on epäillyt, että työn ja vapaa-ajan yhdistäminen on tapahtunut työn kustannuksella. Meillä asiaa helpottaa matala organisaatio ja se, että teemme niin suoraan työtä asiakkaalle. Tämä huomaisi heti, jos materiaali, jota olen tekemässä, ei olisikaan valmiina silloin kun sitä tarvitaan.

Työn maailman muuttamisessa niin, että pomot ovat auttamassa asiakastyössä olevia menestymään eivätkö kyttäämässä heitä, on vielä paljon tekemistä. Tulokset ratkaisevat, eivät niiden tekemiseen kulunut aika. Työsuojeluviranomaisten vaatimat työaikaraportit voi täyttää, vaikkei tekisikään työtä konttorilla. Ylityöt ovat toisaalta asia, josta pitää palkanmaksajan kanssa sopia, sillä työajan ja vapaa-ajan sekoittuessa on helppo myös otaksua, että uudet työmuodot tarkoittavat työtä vuorotta ja mihin vuorokaudenaikaan hyvänsä. Minulla on työ- ja kotipuhelimet ja -tietokoneet erikseen ja käytän niiden virtakytkimiä aktiivisesti.

Välineet

Työpaikkani on periaatteessa siellä, missä läppärinikin. Sen lisäksi olen varustanut kotikonttorini oman makuni mukaisesti kunnon tuolilla, isolla 27″ tarkkuusnäytöllä, värilaserilla ja muutamalla teho-PC:llä. Viimemainituilla on kätevää testata kaikenlaisia teknisiä ja ohjelmointiin liittyviä juttuja. Siirryin Linuxiin kotona jo vuonna 2006, jonka jälkeen avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kehittyminen on ollut valtaisaa.

Valokuitua, kiitos

Verkkoyhteys on kriittinen tekijä lähityössä. Valitettavasi teleoperaattorit eivät koe asiaa tärkeänä vaan keskittyvät hintakilpailuun kaupunkikeskustojen asukkaista. Viranomaisetkin puhuvat 100 Mb/s yhteyksistä eivätkä huomaa, että tärkeää ei ole elokuvien ja muun viihteen latausnopeus verkosta vaan se, että verkkoja tarvitaan videoneuvotteluissa ja tiedon siirtämisessä ylös verkkoon.

Oma tilanteeni on toimiva, sillä ADSL-yhteyden lisäksi olen vähintään nopean 3G-yhteyden kuuluvuusalueella. 4 G:n sijaan toivoisin silti aitoa valokuitua, jolla siirtonopeudet molempiin suuntiin saadaan HD-videokameroideni tarvitsemalle tasolle.

Säästöä vai ei

Konkreettisimman hyödyn lähityöstä saa työntekijä kun hän säästyy työmatkoilta, jotka pk-seudulla kestävät pahimmillaan julkisen liikenteen käyttäjillä jopa yli puoli tuntia suuntaansa. Omalla autolla tai polkupyörällä pääsee nopeammin. Rahaa säästyy käytännössä vasta kun vähentynyt rakentamistarve vähentää veroja.

Työnantaja ja asiakas ovat epäilevämpiä. Työssä jaksaminen on parempaa ja tuloksiakin syntyy, mutta niiden mittaaminen on vaikeampaa.

Talousosasto vakuuttuu lähityön eduista vasta, kun kalliista keskeisille paikoille sijoitetuista toimistoista uskalletaan luopua. Ensimmäiset askeleet on jo otettu kun avokonttoreista on siirrytty joustokonttoreihin, joissa kaikille työntekijöille ei ole enää omaa työpistettä. Edes johdolla ei ole enää omaa kulmahuonetta. Jo lapsuudenkodissani totuin siihen, että opettajan työhuone on kotona. Samalla tavalla se toimii meillä Tieturillakin. Valmentajien toimistopöydät ovat useimmiten tyhjän panttina – sitä tyhjempinä, mitä enemmän meillä on valmennuksia.

Pentti Virtanen

FT, Senior Consultant

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s