Sietämättömän kallista kiinteällä hinnalla

Tarjouskilpailu on peli, jossa ostaja ei useinkaan saa toivomaansa edullista hintaa. Ohjelmistoalan suuret riskikustannukset tulevat täysimääräisenä asiakkaan maksettaviksi juuri silloin kun hän pyrkii rajaamaan hintariskiään kiinteähintaisella sopimuksella.

Kustannusarvio epävarmuuksineen

Kustannusarvio epävarmuuksineen

Ohjelmiston työmäärän epävarmuutta määrittelyn jälkeen on kirjallisuudessa kuvattu vanhoihin tutkimuksiin perustuvalla neljäsosa-nelinkertainen vaihteluvälillä. Jos siis hinnan odotusarvo on 4 miljoonaa euroa, voi kustannus olla optimitapauksessa yksi miljoona ja huonoimmassa tapauksessa 16 miljoonaa euroa. Jos toimittaja haluaa onnistua projektissa 90% varmuudella hän tarjoaa  12 miljoonaa tai viivästyssakkotilanteissa 13 miljoonaa.

Korkean tarjouksen uhkana on tietenkin se, että kilpailijan tarjous on alhaisempi. Kovin alas kilpailijatkaan eivät mene, koska hekin arvioivat riskejään. Kilpailutuksilla onkin taipumus valikoida toimittajaksi se, joka ottaa suurimman riskin.

Ohjelmistotuotannolle kuten suunnittelutyölle yleensäkin on ominaista se, ettei lopputulosta voi tietää etukäteen. Riskiä voi tietenkin vähentää tarkentamalla määrityksiä. Määrittelyprojektilla menetetään kuitenkin aikaa ja tarkkojen määritysten tekeminen on kallista ja altista virheille. Sen tehnyt toimittaja on kilpailutuksessa niin vahvassa etulyöntiasemassa, että ulkopuolinen kilpailija voittaa kilpailun vain ottaessaan poikkeuksellisen suuren riskin tai laskiessaan tarjouksen väärin.

Kiinteähintaisen projektin läpiviennille tunnusomaista on toimittajan taipumus rajata kaikki mahdollinen hintaan kuulumattomaksi lisä- ja muutostyöksi. Asiakkaalla ei toisaalta ole vahvaa insentiiviä rajata tarpeettomiakaan asioita pois projektista. Muutoshallinnan määrä ja merkitys lisää entisestään tarvetta tehdä ennenaikaisia tarkkoja määrityksiä.

Suunnittelutyön teettäminen tuntityönä onkin asiakkaalle useissa tapauksissa edullisin vaihtoehto. Hankilain mukaiset puitesopimukset ja neuvottelumenettelyt ovatkin yleistyneet julkisissa ohjelmistohankinnoissa. Sopimuksen irtisanomisehdolla voidaan tarvittaessa päästä eroon hintoja korottavasta ja huonosti toimivasta toimittajasta. Ketterille ohjelmistoprojekteille tyypilliset vähintään kuukausittain tapahtuvat toimitukset ovat tärkeitä tapoja lisätä näkyvyyttä ja vähentää riskiä.

Tämä kirjoitus perustuu esitykseeni projektipäivillä 13.11.2013.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s